7.jpg

Het dorp Eastermar ligt tussen twee meren. De Burgumer Mar is op natuurlijke wijze ontstaan in de ijstijd, de Leyen door vroegere vervening. Beide meren ademen hierdoor een geheel eigen sfeer. Het aantal watervogels is groot en gevarieerd. De ondieptes, inhammen en eilandjes in de Leyen vragen om verstilling.
Rondom de meren is een aantal zeer geschikte zwemplekken te vinden, ook met terras aan het water.

Burgumer Mar

Over het algemeen valt het met de drukte op de Burgumer Mar wel mee. Liefhebbers van snelvaren kunnen door de sluis van Lauwersoog naar het Wad om snel te varen. Snelvaren op de Burgumer Mar is door de recehter verboden.
Het Prinses Margrietkanaal doorkruist het meer aan de noordkant en daar is het even oppassen geblazen i.v.m. de beroepsvaart.
Aan de noordkant, bij de electriciteitscentrale, zijn vrije ligplaatsen van Recreatieschap de Marrekrite. Aan de westkant is Recreatiecentrum Bergumermeer te vinden met o.a. een zwemstrand en aanlegsteigers. De Eastermarder kant heeft een zwemplek op 5 min. lopen van het dorp.

BM-ers zeilen een thuiswedstrijd op de Burgumer Mar
BM-ers zeilen een 'thuis'wedstrijd op de Burgumer Mar

De Leyen

Ook op de Leyen is geen sprake van grote drukte. Er zijn recreatie-eilandjes met afmeerplekken en ook veel eilandjes voor watervogels.
Bij het paviljoen aan de oostkant is een passantenhaven, restaurant met terras en een strandje en verder zijn er hier en daar vrije aanlegsteigers.
De Leyen is voor het grootste deel eigendom van Staatsbosbeheer, flora en fauna krijgen dus veel aandacht.
De Leyen is uitstekend geschikt voor een kano- of roeitocht en om te SUPpen. Het water is ondiep, dus geschikt voor platbodems. Steekt uw boot wat dieper, blijf dan in de vaargeul.

Sloepvaren op de Lits
Een sloepje vaart over de Lits richting Eastermar

Lits-Lauwersmeerroute

Alle bruggen aan de Lits-Lauwersmeerroute zijn opgehoogd naar minimaal 2.95 meter. U kunt een prachtige tocht maken vanuit bijvoorbeeld Drachten naar Opeinde, via de Leyen naar Eastermar, de Burgumer Mar over naar Burgum en dan weer terug via Earnewâld naar de Wide Ie. Of via de Swemmer naar het Lauwersmeer en Dokkum.
Voor waterrecreanten is het handig dat u voor al uw boodschappen terecht kunt bij de winkels in Eastermar, centraal aan de route.
Meer info over de route vindt u op de site van de provincie Fryslân in het kader van 'Het Friese Merenproject'.

De brug van Eastermar
Eastermar heeft de enige beweegbare brug op de Lits-Lauwersmeerroute

Adressen sloep- en kanoverhuur

Van peddel tot Roerdomp

Karel Plasman over zijn ervaringen met een kano

"Marjan heeft zichzelf overtroffen, we hebben een kano gehuurd en de hele dag over de Leyen gevaren. Het instappen was even spannend, maar als je eenmaal zit, neemt je evenwichtsgevoel het helemaal over. We vonden het allebei een geweldige belevenis, met natuurlijk stevige spierpijn als gevolg. We zijn er vroeg op uit gegaan. Wat prachtig was het met de dotterbloemen en al die Sterntjes, die als kleine straaljagertjes over het water scheren. Wat zijn die beestjes wendbaar, ik kan er de hele dag naar kijken. En ik heb een Roerdomp gehoord! Dat maak je toch bijna nooit mee. Ideaal vond ik dat je op verschillende plaatsen uit je boot kunt om even de benen te strekken. Wij haalden een heerlijk broodje gezond toen wij voor de lunch stopten in Eastermar. Van dat peddelen wordt je echt hongerig."