10.jpg

Het dorp Eastermar is gelegen tussen twee meren. De Burgumer Mar is op natuurlijke wijze ontstaan in de ijstijd, de Leien door vroegere vervening. Beide meren ademen hierdoor een geheel eigen sfeer. Het aantal watervogels is groot en gevarieerd. De ondieptes, inhammen en eilandjes in de Leien vragen om verstilling.
Rondom de meren is een aantal zeer geschikte zwemplekken te vinden, ook met terras aan het water.

Burgumer Mar

Over het algemeen valt het met de drukte op de Burgumer Mar wel mee. Tot voor kort was het toegestaan om met speedboten te snelvaren op dit water, maar deze pret is, voor de liefhebbers, nu voorbij.
Het Prinses Margrietkanaal doorkruist het meer aan de noordkant en daar is het even oppassen geblazen i.v.m. de beroepsvaart.
Aan de noordkant, bij de electriciteitscentrale, zijn vrije ligplaatsen van Recreatieschap de Marrekrite. Aan de westkant is Recreatiecentrum Bergumermeer te vinden met o.a. een zwemstrand en aanlegsteigers. De Eastermarder kant heeft een zwemplek op 5 min. lopen van het dorp.

BM-ers zeilen een thuiswedstrijd op de Burgumer Mar
BM-ers zeilen een 'thuis'wedstrijd op de Burgumer Mar

de Leien

Ook op de Leien is (nog) geen sprake van grote drukte. In 2005 en 2006 is een aantal verbeteringen aangebracht wat recreatiemogelijkheden en waterkwaliteit betreft. Historische vaargeulen zijn hersteld en er zijn recreatie-eilandjes aangelegd.
Bij het paviljoen aan de oostkant is een strandje en verder zijn er hier en daar vrije aanlegsteigers. De Leien is voor het grootste deel eigendom van Staatsbosbeheer, flora en fauna krijgen dus veel aandacht. De Leien is uitstekend geschikt voor een kanotocht.

Sloepvaren op de Lits
Een sloepje vaart over de Lits richting Eastermar

Lits-Lauwersmeerroute

Alle bruggen aan de Lits-Lauwersmeerroute zijn opgehoogd naar minimaal 2.95 meter. U kunt een prachtige tocht maken vanuit bijvoorbeeld Drachten naar Opeinde, via de Leien naar Eastermar, de Burgumer Mar over naar Burgum en dan weer terug via Earnewâld naar de Wide Ie. Of via de Swemmer naar het Lauwersmeer en Dokkum.
Voor waterrecreanten is het handig dat u voor al uw boodschappen terecht kunt bij de winkels in Eastermar, centraal aan de route.
Meer info over de route vindt u op de site van de provincie Fryslân in het kader van 'Het Friese Merenproject'.

De brug van Eastermar
Eastermar heeft de enige beweegbare brug op de Lits-Lauwersmeerroute

Adressen sloep- en kanoverhuur

Van peddel tot Roerdomp

Karel Plasman over zijn ervaringen met een kano

"Marjan heeft zichzelf overtroffen, we hebben een kano gehuurd en de hele dag over de Leien gevaren. Het instappen was even spannend, maar als je eenmaal zit, neemt je evenwichtsgevoel het helemaal over. We vonden het allebei een geweldige belevenis, met natuurlijk stevige spierpijn als gevolg. We zijn er vroeg op uit gegaan. Wat prachtig was het met de dotterbloemen en al die Sterntjes, die als kleine straaljagertjes over het water scheren. Wat zijn die beestjes wendbaar, ik kan er de hele dag naar kijken. En ik heb een Roerdomp gehoord! Dat maak je toch bijna nooit mee. Ideaal vond ik dat je op verschillende plaatsen uit je boot kunt om even de benen te strekken. Wij haalden een heerlijk broodje gezond toen wij voor de lunch stopten in Eastermar. Van dat peddelen wordt je echt hongerig."