3.jpg

Let op, deze route is alleen buiten het broedseizoen (15 maart - 15 juni) beschikbaar!
Honden geen toegang!

De route start bij het havengebouw op de Komerk van Eastermar. Hier kunt u evt. uw auto parkeren. De route leidt u via het Kroesepaed, langs de Lits en de Leien naar de Tike.

Vanaf het havengebouw loopt u naar 't Breed, het dorpsplein van Eastermar. Rechtsaf de E.M. Beimastrjitte inlopen. Bij Hotel Meerzigt maakt de weg een bocht naar links en komt u via de asfaltweg bij de brug over de Lits uit. Steek de brug over en volg het fiets/wandelpad aan de overzijde van de weg. Direct na het brugwachtershuis staat een bordje 'Kroesepaed'. Hier kunt u linksaf het paadje op. Via het klaphekje komt u op het dijkje langs de Lits uit. U kunt dit pad helemaal volgen tot u bij een T-splitsing komt. U heeft hier de keuze om even linksaf bij het meer te kijken (uitzichtspunt van Staatsbosbeheer) of de weg te vervolgen door het klaphekje en het pad over het dijkje.

Image

Na een halve kilometer komt u bij nog een uitzichtpunt boven op het oude gemaaltje. Daarna kunt u het pad volgen richting de Tike. Bij de verharde weg (Doktersheide) linksaf het schelpenpaadje op (Leiensreed). Na een halve kilometer rechtsaf over een rooster en door een klaphekje. Dit is een heel aardig pad, door bewoners van de Tike zelf aangelegd; het voert dwars door de weilanden.

Op de verharde weg aangekomen linksaf. Einde van de weg rechtsaf (bij school de Gielguorre). Door het dorp en weer aan het einde van de weg rechtsaf. Bij de driesprong rechtdoor. Aan het einde van Doktersheide komt u weer bij het het begin van het eerder gelopen schelpenpaadje. Bij het gemaaltje uitgekomen kunt u kiezen om de zelfde weg terug te vervolgen of het pad richting de Mienskerheide te nemen. Aan het einde van dit pad rechts de Mienskerheide op. Bij T-splitsing links en aan het einde rechts. U komt nu weer uit bij de brug van Eastermar.

Bij regenachtig weer is het raadzaam waterdicht schoeisel te dragen.
De P op het kaartje (aan het einde van de Mienskerwei) is verplaatst naar het begin van de Mienskerwei.

Image