4.jpg

Eastermar is uitermate geschikt als uitvalsbasis voor korte of langere fietstochten: het dorp wordt omringd door oude zandpaden, waarlangs schelpenpaden voor fietsers zijn aangelegd. Het gebied is afwisselend, soms open, soms meer omsloten en dan weer heel licht glooiend, waardoor er onderweg veel variatie is. Fietsen rond Eastermar is genieten voor de natuurliefhebber, die langs de veelal rustige paden veel bijzondere flora en fauna kan vinden. Maar ook aan een fietser die op zoek is naar historie of cultuur, heeft Eastermar en omstreken veel te bieden.

Langs de oevers van de meren zijn een aantal zwemplaatsen die geschikt zijn voor jong en oud. De instap in het water is zowel voor kinderen als ouderen veilig en gemakkelijk omdat de bodem glooiend is.

De Leien is een meer dat veel bijzondere vogels herbergt, je vindt onder andere de Visarend, de Roerdomp en de Zwarte Stern. Aan de noordkant van het meer is een vogelkijkhut gebouwd. Het is aan te raden om op een tocht een kijker mee te nemen.

Fietsers rusten uit aan de Burgumer Mar
Op een vroege voorjaarsdag houdt een groepje fietsers pauze aan het water

Fietsroutes

Dat het in de omgeving van Eastermar goed fietsen is, blijkt wel uit het aanbod. In verschillende fietsboekjes is Eastermar een bekende naam. En dat is logisch want een fietstocht in deze streek staat voor afwisseling. Onze oude zandpaden en speciaal aangelegde fietspaden bieden veel variatie: coulissenlandschap, wetlands, bos, water, weiden, oude boerderijen en woudhuisjes.
We hebben een aantal routes op een rijtje gezet. De routes zijn ook verkrijgbaar bij de Toeristen Informatiepost.

Kijk in het submenu voor alle fietsroutes

Wij staan ook op routeplein.nl met verschillende fietsknooppuntenroutes!
Kijk ook op online-toeristenbureau.nl voor wandel- en fietsroutes.

Fietsers gebruiken graag de schelpenpaadjes
Fietsers gebruiken graag de schelpenpaadjes

Een ware fietsbelevenis

Fietser Kees vertelt zijn verhaal:

"We stappen op de fiets op it Breed, het plein midden in Eastermar. We willen de 30 kilometer lange Elzensingelroute fietsen, die een ruime bocht om Eastermar maakt. Vooraf hebben we nog even een stevig bakje koffie gedronken bij de Herbergh; je kunt daar leuk zitten, zowel binnen als het wat kouder is, als buiten bij mooi weer. We fietsen al snel het dorp uit langs een zandpad; in de verte zien we een glimp van de Burgumer Mar. Het landschap is afwisselend, nu eens kunnen we ver kijken over weiden, dan weer fietsen we langs dichtbegroeide boomwallen. Aan de zuidkant van de Leien vinden we een bankje, met uitzicht over het water. Genietend eten we hier ons lunchpakket, terwijl we kijken naar watervogels en felgekleurde surfzeiltjes die over het water scheren.
Eenmaal weer terug in Eastermar kiezen we dit keer het terras van de Zandloper. De sfeer doet ons denken aan het platteland van Frankrijk. We laten ons de heerlijke streekgerechten prima smaken."