2.jpg

Locatie

Eastermar ligt op ongeveer 24 km van Leeuwarden en 12 km van Drachten in de 'Fryske Wâlden'. Grotere plaatsen in de buurt zijn Burgum en Surhuisterveen. Iets verder weg liggen Heerenveen, Groningen, Sneek en Dokkum (route-informatie).

Eastermar beslaat een groot gebied en heeft in totaal zo'n 1600 inwoners waarvan tweederde in het dorp woont en de rest verdeeld over de buurtschappen It Heechsân, It Wytfean en het zuidelijke deel van Skûlenboarch. Eastermar valt onder de gemeente Tytsjerksteradiel.

Het bestaan van de buurtschappen kan het zoeken naar een bepaalde straat of gebouw bemoeilijken. De PG kerk van Eastermar bijvoorbeeld vindt u niet in het dorp Eastermar zelf maar op It Heechsân.
Een duidelijke plattegrond, die ook in het centrum van het dorp staat opgesteld, maakt u verder wegwijs.

Op verouderde kaarten en niet-actuele websites is Eastermar soms niet te vinden. Op kaarten die vóór 1989 zijn uitgegeven, wordt nog de oude naam van Eastermar gebruikt: Oostermeer. Tegenwoordig gebeurt dat gelukkig niet meer op Google Maps.

Uitzicht vanaf het Breed op it Waltsje, Eastermar

Bezienswaardigheden

Eastermar:
• Karakteristieke panden en monumenten
• Arbeiderswoninkje aan de Achterwei 10 (Foeke’jongens)
• Beeld de 'Broekophâlder' op it Breed

it Heechsân:
• Authentieke woudboerderij uit de vorige eeuw: (Schuilenburgerweg 5)
• Boerderij "Ald Stedma", met het "Lytshûs" met fraaie klokgevel: Boerestreek 6
• Boerderij met bijzondere topgevel: Seadwei 6
• Markante 'groene' toren (torenweduwe) uit ongeveer 1300 op het kerkhof: Torenlaan 11

 

Winkels

Eastermar heeft verbazend veel winkels voor een dorp van dit formaat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat relatief veel mensen hun inkopen in eigen dorp willen doen en men altijd een auto nodig heeft om ergens anders boodschappen te doen.
Het dorp beschikt over een slager, een supermarkt met verschillende voorzieningen als postkantoor-/kopieerservice en een stomerijdepot; er is een drukkerij, een watersportwinkel, een kapper, een fietsenzaak (tevens verhuur), een snackbar en een pinautomaat. Al deze winkels vindt u in het centrum van het dorp. Bij de brug in Skûlenboarch vind u ook nog een agrarische winkel met ook doe-het-zelf artikelen, enz. De meeste winkels zijn op maandag dicht en sluiten op zaterdag om 16.00 uur. De supermarkt is wél op maandag open.
Uiteraard is ook het nodige aan horeca aanwezig.

Hier vindt u alle adressen van winkels, horeca, enz.

Passentenhaven 'de Komerk'

Een publieke haven met plaats voor 30 schepen, een aanlegplaats voor rondvaartboten, sanitaire voorzieningen (rolstoeltoegankelijk) en walstroom. Meer info.

Openbaar vervoer

Het dorp kent geen directe busverbinding. De enige mogelijkheid is de belbus (0800-2802802, minimaal 1.5 uur van te voren bellen) of een taxi. De dichtstbijzijnde verbinding met het openbaar vervoer is de lijn Burgum- Leeuwarden/Drachten.
Een NS-station is te vinden in Hurdegaryp of Buitenpost (lijn Leeuwarden/Groningen vv).

Kerk Eastermar

PKN Eastermar
Diensten zie preekrooster op de betreffende website.

Image

Dorpswebsite

Eastermar heeft ook een dorpswebsite, bedoeld voor inwoners en oud inwoners. Hier is ook veel informatie te vinden over de activiteiten en de verenigingen in het dorp.