3.jpg

Welkom in Eastermar

waar-ligt-eastermarDé website voor toerisme en recreatie in Eastermar (Tytsjerksteradiel, Friesland). Ons dorp ligt midden in het coullissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Eastermar heeft vele recreatieve mogelijkheden, unieke dorpsactiviteiten, een schitterende passantenhaven en bijzondere natuur in de directe omgeving.

Kom langs in onze TIP (Toeristen Informatie Post) voor een persoonlijk welkom en introductie over Eastermar en omgeving.

Adres: E.M. Beimastrjitte 33, Eastermar. Open: gehele jaar tijdens winkeltijden.

Adres: Snakkerbuorren 1 (havengebouw), 99261VM Eastermar. Open: juni, juli en augustus, maandag t/m zaterdag, 14-17 uur.

Onze TIPPERS staan voor u klaar.

Volg ons op TwitterDé TIP van TIP: volg ons via Facebook en ontvang al onze toeristische tips automatisch in uw tijdlijn.
Zo bent u altijd op de hoogte van de leukste tips en de mooiste foto's uit Eastermar en omstreken.

Dorpswandeling

dorpswandeling

Meer weten over Eastermar en Dam Jaarsma?

Maak een dorpswandeling onder leiding van een Dam Jaarsmagids.

Meer info.

Tip Eastermar Agenda

Activiteiten in Eastermar

De meest interessante evenementen in Eastermar op een rijtje:

  • laaste zaterdag van juni: Paardenmarkt, braderie, kermis
  • laaste zaterdag van augustus: Easterbarren straatfestival 
  • 2e zaterdag in september: EPS Paardenspektakel

eropuitinfrieslandKijk voor alle activiteiten in Eastermar op de agenda van eastermar.nl.

Kijk voor meer Friesland tips op eropuitinfriesland.nl

vuurstenen, gevonden bij EastermarAl ver voor onze jaartelling (4000 v. Chr.) was de omgeving van Eastermar bewoond door nomaden. Aan de Burgumer Mar is een belangrijke archeologische vondst gedaan van waaruit dit blijkt. Deze vondst staat bekend als het Leien-Warten Kompleks. Ook op vele andere plekken rondom Eastermar zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan zoals mammoetkiezen en gouden ringen. Veel van deze vondsten zijn nu te bekijken in het streekmuseum Burgum.
Het dorp Eastermar is ontstaan doordat boeren zich vestigden op de hogere grond aan de oostkant van de Burgumer Mar. Wanneer de eerste bewoners hier zijn gaan wonen is niet meer na te gaan. De eerste stenen kerk is gebouwd rond 1200 op de zelfde plek als waar nu het kerkhof op It Heechsân is. Maar de gemeenschap moet een paar eeuwen ouder zijn. In de middeleeuwen stonden er al verscheidene boerderijen verspreid rondom de kerk en aan de noord- en zuidkant van It Heechsân.

Van 1500 tot zo'n 1750 is men op grote schaal bezig geweest met het vervenen van het gebied. De omgeving werd door deze activiteit erg beïnvloed. Door uitputting van het veen hield dit na 1750 op en vielen de inwoners terug op een agrarisch bestaan. Het meer de Leien (toentertijd: de Leyen) is ontstaan uit die veenafgraving.

kaart ui 1605Op een kaart uit 1605 is duidelijk te zien dat het huidige Heechsân toen Oostermeer heette. Ook is daar goed op te zien dat de Burgumer Mar (ontstaan in de ijstijd) er wel was maar de Leien (ontstaan uit veenafgraving) nog niet.

Tussen de Burgumer Mar en de Leien, op een kruising tussen weg en water (de Lits) is ondertussen een buurtschap, de Wâl, ontstaan van veenarbeiders. Deze plek ontwikkelde zich tot een plek van scheepvaart, handel en ambacht en werd de belangrijkste kern in het gebied. Dit bleef zo. Nadat de vervening ten einde was gekomen, is de oude kern op It Heechsân blijven steken in ontwikkeling. Vandaar dat het centrum van het dorp nu in Eastermar ligt en de oorspronkelijke kerk op It Heechsân te vinden is.

Na de periode van veenafgraving heeft de omgeving van Eastermar een agrarische ontwikkeling doorgemaakt en is de grond in cultuur gebracht. In 1920 was dit afgerond.

Eastermar in 1800

Op dit moment wordt het landschap zorgvuldig onderhouden, mede vanwege de historische waarde van o.a. het coulissenlandschap. De vereniging Eastermarder Lânsdouwe, houdt zich daar onder andere mee bezig.

Bekende namen uit de geschiedenis van Eastermar:

  • Elte Martens Beima: 1801-1873 Sterrenkundige, gestudeerd in Leiden en conservator van het Rijksmuseum Nat. Historie.
  • Tije Harms Tol: 1822-1897 Heelmeester en blauwverver.
  • Meint Hylkes Bottema: 1890-1918 Medeoprichter van de "Jong Fryske Mienskip" en schrijver van "De Jonge fan de Marsheide".
  • Dam Jaarsma, schrijver en verzamelaar van volksvertellingen